Cei mai cunoscuti mesteri olari din comuna Branistea sunt sotii Maria si Marcel Mocanu, olari apreciati si respectati in intreaga tara pentru creatiile cu un specific aparte. Viata lor, dupa cum marturisesc amandoi, graviteaza in jurul atelierului de olarit, iar munca este, cum altfel, impartita in mod echitabil. „Eu lucrez la roata, iar dumneaei desavarseste”, ne destainuie Marcel Mocanu.
Sunt singurii din tara care fac oale de sarmale legate
La targul national de ceramica Cucuteni desfasurat la Iasi mesterii olari din Branistea au prezentat, pe langa vasele utilitare obisnuite (cani, ulcioare, chiupuri de bors), si cateva noutati: tortare mari si mici (vase in care se pastrau, vara, lichidele, la camp, numite asa pentru ca deasupra gurii au o toarta, fiind, astfel, usor de purtat) si oale de sarmale legate. „Batranii mergeau cu aceste vase, numite tortare, la camp. Le puneau in pamant pana la gura, iar deasupra asezau un prosop, iar lichidele se pastrau foarte reci. Cat despre oalele de sarmale legate, suntem singurii olari din tara care facem aceste oale astfel. Dupa ce ardem oala de doua ori, o incorsetam cu sarma, ceea ce ii confera o mai mare rezistenta in timp”, a explicat Maria Mocanu. Vasele de Branistea sunt arse de doua ori, iar culorile folosite pentru decor sunt toate naturale. „La noi pamantul este de o rezistenta deosebita, de aceea vasele noastre sunt foarte apreciate, atat de cumparatori, dar mai ales de specialisti. Un vas bun, un vas care va rezista in timp, trebuie sa sune a clopot, sa aiba un sunet cristalin, limpede, atunci cand il lovesti. Toate culorile noastre se prepara din pamant (rosu, negru, abastru), doar la verde adaugam putin oxid, pentru ca este prea deschis si trebuie accentuat”, a detaliat Maria Mocanu.
Sarmalutele in vas de lut, cele mai gustoase
Sotia olarului spune ca, indiferent daca sunt de post sau nu, sarmalutele au un gust incredibil de bun daca sunt gatite in vasul de lut dupa o reteta din batrini. Inainte de utilizare, vasul de lut se lasa cufundat in apa, o jumatate de ora. Ingredientele sunt : 1 kg ceapa alba, 350 gr orez, patru morcovi, o legatura de patrunjel, una de marar, doua linguri bulion, o canita suc de rosii, o lingurita de oregano, o lingurita busuioc, o jumatate de lingurita cimbru, un varf de cutit de piper alb, o lingura cu varf de condiment tip vegeta, doua-trei foi de dafin, patru-cinci boabe de piper negru, o canita vin alb, o cana de ulei, o varza mare murata. „Nu se compara o mancare facuta intr-un vas de pamant. Are o fragezime si un gust deosebit”, ne marturiseste gospodina.